Programmera i tidigare åldrar – en workshopserie på nätet

Stefan Pålsson
Stefan Pålsson 3 visningar
3 minuters läsning

Är du förskollärare, lärare i årskurs F-3 eller matematik- eller tekniklärare i årskurs 4-6? Vill du få en grundläggande introduktion till programmering? Anmäl dig till den kostnadsfria workshopserien Programmera i tidigare åldrar, som RISE arrangerar på uppdrag av Skolverket.

En generell introduktion till programmering och datalogiskt tänkande

Workshopserien utgår från Skolverkets webbkurs Om programmering, som ger en generell introduktion till programmering och datalogiskt tänkande. Du kommer att träffa kollegor från andra skolor på nätet (i Zoom) vid fyra tillfällen à två timmar. Tillsammans kommer ni att inspireras och få hjälp och stöd av handledare från RISE att genomföra webbkursen. 

Det krävs inte några förkunskaper, och det är inte heller nödvändigt att du själv ska undervisa i programmering. Alla intresserade är välkomna att delta, säger Marcus Tyrén, interaktionsdesigner på RISE och en av dem som handleder.

  – Programmerade digitala lösningar är numera en naturlig del av vardagen och påverkar livet och tillvaron hela tiden. Alla behöver därför ha en grundläggande förståelse för hur programmering fungerar och hur de tekniska möjligheterna kan användas för förändra samhället. Samma sak gäller programmeringens demokratiska dimensioner, till exempel hur algoritmer kan påverka opinionsbildning och politiska beslut. Här finns det både positiva och negativa sidor.

Ett perfekt tillfälle att komma igång med kollegialt lärande

Webbkursen och workshopparna ger en inblick i programmeringens byggstenar, beskriver utvecklingen genom åren och ger en rad exempel på hur programmerade lösningar används idag. Några enklare programmeringsövningar, både på egen hand och i mindre grupper, ingår också.

Det här är ett perfekt tillfälle att knyta kontakt med kollegor från andra skolor och att komma igång med ett mer utvidgat kollegialt lärande, menar Martin Johansson, forskare på RISE. 

  – Vi kommer att betona det lekfulla, utforskande och kollaborativa lärandet. Det handlar om att inspirera varandra och att upptäcka nya didaktiska möjligheter. Styrdokumentens skrivningar om programmering tar vi förstås också upp. Här finns det gott om utrymme för diskussioner och tankeutbyte.

Programmera i tidigare åldrar startar den 22 mars och pågår till och med den 5 maj. Workshopserien är öppen för deltagare från hela landet. Alla som fullföljer kursen och workshopparna kommer att få ett kursintyg. 

Du kan anmäla dig nu! Sista anmälningsdag är den 22 mars.

Dela den här artikeln