Skolungdomars val och kompetensbristen – hur hänger det ihop?

3 minuters läsning

Competence senaste rapport, ”Skolungdomars val påverkar kompetensbristen”, lyfter en viktig utmaning för både utbildningssystemet och arbetsmarknaden. Valen ungdomar gör under sin skoltid visar sig ha stora konsekvenser för framtida kompetensförsörjning, särskilt inom branscher som redan idag upplever stor brist på kvalificerad arbetskraft. 

Rapporten visar att många elever väljer bort yrkesprogram och tekniska utbildningar, trots ett stort behov inom dessa områden. Orsakerna är komplexa och handlar bland annat om brist på information om framtida karriärmöjligheter och samhällets syn på olika yrken. Många ungdomar har en stark önskan om att få arbeta kreativt och med utveckling – något som faktiskt matchar behoven i flera branscher med stor kompetensbrist, såsom teknik och vård. Men bristen på kunskap om vad dessa yrken innebär gör att intresset för dem är lågt. 

Studien pekar även på hur utbildningssystemet kan bli bättre på att stödja ungdomar i deras val och vikten av att skapa fler vägar till yrken som har stor efterfrågan. Rapporten belyser hur ungdomarnas bild av olika branscher ofta påverkas av gamla föreställningar och myter, som att teknikyrken är isolerande eller att arbete inom vården är mindre attraktivt. Detta skapar hinder för att attrahera unga till viktiga bristyrken. 

En av de mest alarmerande insikterna i rapporten är hur kompetensbristen riskerar att hämma Sveriges förmåga till innovation och hållbar tillväxt. Bristen på rätt kompetens inom exempelvis teknik, industri och vård gör att många företag har svårt att växa och möta nya utmaningar. Samtidigt visar rapporten att det finns goda möjligheter att ändra trenden genom att arbeta mer aktivt med studie- och yrkesvägledning och genom närmare samarbete med arbetslivet. Riktade insatser, som branschföreläsningar, har visat sig kunna påverka ungdomars attityder positivt. Efter sådana föreläsningar ökade till exempel andelen elever som kunde tänka sig en karriär inom pedagogik eller teknik med upp till 10 %. 

Competence föreslår i rapporten åtgärder som en ökad satsning på studie- och yrkesvägledning, mer riktad information till elever och deras familjer om yrken där det finns behov, samt starkare samverkan mellan skola och näringsliv. Om dessa åtgärder genomförs kan vi förhoppningsvis se en positiv utveckling där fler unga väljer vägar som matchar arbetsmarknadens behov. 

Skolungdomars val är avgörande för att Sverige ska kunna säkra sin framtida kompetensförsörjning och förmåga till förnyelse. Hur vi stöttar ungdomar i dessa val är inte bara en fråga om utbildning, utan om hela vår framtid. Kompetensbristen kan vändas – men det kräver att vi börjar agera nu. 

Läs gärna också;

Referensartiklar från Spaningen.se:
Hur kan skolan möta och hantera lärarbristen
Framtidens kompetenser för ett hållbart yrkesliv

Dela den här artikeln
Skriv en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *