Öka säkerhetsberedskapen med hjälp av scenarioövningar

5 minuters läsning

I en tid av ökande hot mot samhällsstrukturer och verksamheter är det viktigt att öva för att vara förberedd. Under den åriga och internationella övningen ”NORDIC PINE 2024” prototypades och testades en ny övningsdesign för att stärka kunskapen kring, och förmågan att hantera hybridhot och säkerhetsutmaningar inom energisektorn.

Övningen som genomfördes, är framtagen av RISE Research Institutes of Sweden, och förväntades ge effekter som ökad förmåga att hantera hybridhot, ett stärkt samarbete och fördjupad kunskap kring riskfaktorer inom sakområdet. Övningens resultat analyseras fortfarande men nedan text avser ge en övergripande inblick i hur en välstrukturerad scenarioövning kan hjälpa organisationer att förbereda sig på, och svara mot komplexa hot som växer i dagens globala landskap.

NATO-övningen Nordic Pine 2024

Syftet med Nordic Pine 2024 var att stärka länders och större regioners gemensamma resiliens inför de komplexa hot som kan drabba förnybara energisystem, inklusive hybridhot, cyberattacker och desinformationskampanjer. Genom att samla aktörer inom energisektorn från Sverige, Finland, Danmark och de baltiska länderna skapades en plattform för att simulera verklighetstrogna säkerhetsscenarier och för att testa organisationernas krisberedskap. Målet med den årligen återkommande övningen Nordic Pine är att stärka beslutsfattande, samarbete och snabb respons genom scenariobaserad inlärning i en kontrollerad miljö.

Årets övning var utformad som en tabletop-övning med flera steg som speglar en gradvis eskalering av hot under ett årslångt scenario. Övningen var indelad i fem faser: tidiga varningstecken, hoteskalering, krispunkt, respons och hantering samt återhämtning och lärdomar. I varje steg presenterades deltagarna för olika utmaningar – specifika händelser som krävde beslut och åtgärder i realtid.

Formatet för övningen utgår ifrån att, med blandade mindre team från olika avdelningar, främja interdisciplinärt samarbete och möjligheten att lära sig från varandra. Deltagarna får under övningen rollspela som medlemmar i en strategisk planerings- och responsenhet, vid detta tillfälle, den fiktiva Nordica Renewable Energy Consortium (NREC). Övningen innehåller även teoretiska och praktiska inslag i form av informations- och kunskapstillförsel från ämnesexperter i syfte att möjliggöra hantering av fiktiva hotsituationer.

Exempel – övningssenarion

Under övningen får deltagarna hantera realistiska utmaningar. I den övning som genomfördes under Nordic Pine 2024 involverade utmaningarna cyberhot mot vindkraftsanläggningar, marknadsmanipulation av energipriser och påverkanskampanjer riktade mot förnybara energiprojekt. Deltagarna konfronterades också med olika typer av hotbilder, såsom phishing-attacker, desinformation kring miljöpåverkan från vindkraft och avancerade försök till försörjningskedjemanipulation. Varje steg innehållande en kombination av tekniska, strategiska och kommunikativa utmaningar, vilket kräver snabb anpassning och kreativ problemlösning. Något som gör det möjligt för deltagarna att öva på att fatta beslut under press och arbeta effektivt tillsammans.

Övningen ska sedan avslutas men en efterföljande utvärdering där deltagarna reflekterar över sina beslut och diskuterar lärdomar, styrkor och utvecklingsområden. En formell rapportering ingår också i övningsdesignen för att identifiera och dokumentera kritiska områden och skapa en gemensam bild av vad som fungerade väl samt vad som behöver stärkas.

Analys och användning

Även om de slutliga effekterna av övningen fortfarande analyseras, förväntas Nordic Pine 2024 ha lett till förbättrad förmåga att hantera hybridhot, ett stärkt samarbete mellan olika aktörer inom energisektorn och en djupare förståelse för sårbarheter i förnybara energisystem.

Övningen i sig är utformad och designad för att kunna fungera och genomföras både digitalt och på plats, vilket möjliggör flexibelt deltagande och att sprida kunskap mellan olika geografiska områden. Övningen, inklusive design och format, finns tillgänglig att ta del av via det material som sammanställt efter genomförandet. Detta då fler verksamheter kan ha nytta av att genomföra liknande övningar i den egna kontexten. Genom att använda övningsmaterialet som finns tillgängligt kan andra organisationer utveckla och anpassa sina egna krisövningar för att möta liknande hotbilder, då anpassade till den egna verksamheten och dess verksamhetsområde.

Det övningsmaterial som finns framtaget inkluderar allt från detaljerade scenariobeskrivningar till färdiga mallar för responsformulär och kommunikation, vilket förväntas göra det lättare för andra aktörer att genomföra liknande övningar.

Övningsmaterialet finns tillgängligt via:  The Nordic Pine 2024 Tabletop Exercise

Dela den här artikeln
Följ:
Projektledare inom Livslångt Lärande på RISE, med en bakgrund inom systemutveckling, lärande och utbildning, och processarbete främst inom den offentliga sektorn. Kristina arbetar med projekt som rör lärande, kompetensförsörjning och kompetensomställning. Hon gör även kartläggningsarbeten, analyser och författar rapporter.
Skriv en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *