Ett digitalt säkrare Sverige kräver samverkan, mod och tydlighet

8 minuters läsning

Samverkan, kompetensförsörjning, innovation och tydliga roller har blivit allt mer kritiskt i dagens samhälle då digital resiliens – vår förmåga att stå emot och hantera digitala hot och störningar, blivit en nationell fråga. Ett område som diskuterades flitigt under Almedalsveckan. Ett område som handlar om Sveriges framtida säkerhet och utveckling och något vi som nation måste bli bättre på att både förebygga och hantera. RISE var på plats i Almedalen och genomförde omvärldsbevakning och datainsamling och har nu nöjet att dela ett nuläge och vad vi bör fokusera på under 2025 – för ett säkrare digitalt Sverige.  

Som ett statligt forskningsinstitut har RISE – Research Institutes of Sweden en viktig roll i att stödja Sverige genom både förändringsresor, innovation och omvärldsbevakning. På plats i Almedalen – vilken är en unik plattform för politiska samtal och samhällsdebatt, har RISE givits möjligheten att inte bara lyssna in kring vad samhällets aktörer har att säga, utan har även bidragit med möjligheter att öka den egna kompetensen och förståelsen, samt att sprida den vidare till andra aktörer. Även aktörer som inte haft möjlighet att själva medverka eller närvara.  

Årets fokus under Almedalsveckan låg bland annat på energiförsörjningen, fysisk och digital säkerhet och innovation, områden som anses vara avgörande för Sveriges fortsatta utveckling mot ett hållbart och resilient samhälle. Genom att delta i, arrangera, lyssna in och dokumentera seminarier och dialoger kring specifikt digital resiliens, har RISE nu tagit fram ett informationsmaterial om det svenska samhällets digitala resiliens nuläge, och önskat läge.  Som förhoppningsvis leder till initierandet av viktiga samtal och konkreta åtgärder under 2025 och framåt. Åtgärder kring hur Sverige kan stärka sin motståndskraft och hantering av digitala hot och störningar. 

Året 2024 och framåt  
De övergripande temaområdena som hördes mest under Almedalsveckan var samverkan, kompetensförsörjning, innovation och tydlighet i roller och ansvar. Där det tydligt framgick att digital säkerhet inte bara är en teknisk fråga utan också en fråga om människors förmåga att förstå vad som krävs och en vilja att agera tillsammans med andra. Det hördes även tydligt att ansvarsfördelningen inte är vad den borde. Tekniska experter kan inte ensamma bära frågan om digital säkerhet och inte heller vara de enda som arbetar med den.  Samt att vi måste våga tänka nytt och våga testa och inte vara rädda för eventuella risker med att införa ny teknik. Våga lita på vår egen och våra verksamheters förmåga att på förhand förstå eventuella risker och kapacitet att arbeta fram åtgärdsplaner.  

Även hur vi väljer att organisera oss såg ut att vara avgörande för vår förmåga att framgent framgångsrikt säkerställa den digitala resiliensen och våra it-systems säkerhet. Samverkan var ett ord som kom upp mer än flertalet gånger under veckan och det poängterades att olika aktörer, från privata till offentliga, behöver förstå att vi alla har en viktig roll att spela. Och att vi därför behöver skapa forum där vi ges möjlighet att föra dialoger kring hur vi tillsammans kan driva den tekniska utvecklingen framåt samtidigt som vi ser till att säkerheten är tillräckligt hög. Detta gäller även inom organisationer. Där dialoger om den digitala säkerheten måste ske utanför de interna organisatoriska gränserna, och specifikt utanför “IT-avdelningen”.   

RISE arbete för ett digitalt resilient samhälle 
Ett centralt inslag i RISE arbete under Almedalsveckan var att bedriva omvärldsbevakning och dokumentera för framtiden, där 15 öppna samtal om digital resiliens från olika perspektiv, dokumenterades. En bevakning som gett RISE en djupare förståelse för de utmaningar och lösningar som olika aktörer ser framför sig. Och där den kunskap som samlades in kommer ligga till grund för institutets framtida arbete inom området.  

RISE har som uppdrag att inte bara utveckla ny kunskap, utan också sprida den till både privata och offentliga aktörer. Genom RISE arbete med digital resiliens stöds Sverige i att utveckla lösningar som kan skydda samhällskritiska funktioner från cyberattacker och andra digitala hot. Innovationer testas och utvärderas i samarbete med företag och myndigheter, och vars nya kunskapsmassa blir en resurs för alla samhällsaktörer som är beroende av digitala system. 

Under Almedalsveckan 2024 arrangerades, av RISE, två seminarier där betoningen särskilt låg på vikten av samverkan och kommunikation för att stärka den digitala resiliensen. Dessa seminarier var en mötesplats för beslutsfattare, forskare och näringslivsrepresentanter, där deltagarna tydligt visade att det endast är genom samarbete som varaktig förändring kan åstadkommas. Utöver så dokumenterades även 13 andra sammankomster under veckan som anordnades av andra aktörer på temat. Där budskapen var tydliga. Det krävs inte bara samverkan, utan även tydliga ansvar, organisatoriska förutsättningar och ett engagemang i hela kedjan för att åstadkomma en ökad digital resiliens.  

Almedalsveckan som arena
Arenor som Almedalsveckan erbjuder unika möjligheter att föra samtal om komplexa samhällsfrågor. För RISE är det viktigt att dessa arenor används inte bara för att dela kunskap, utan också för att initiera handling. RISE ser tydligt hur digitala säkerhetsutmaningar, som i hög grad påverkar hela samhället, kräver att vi arbetar bort silotänkande och skapar broar mellan olika sektorer. 

Det är genom att föra dialoger, både inom och utanför Almedalsveckan, som vi kan lägga grunden för konkreta åtgärder som stärker Sveriges digitala resiliens. Samtidigt ska vi vara medvetna om att fysiska arenor som Almedalsveckan har sina begränsningar – alla har inte möjlighet att delta på plats. Den bevakning och den dokumentation som gjordes under årets vecka har därför sammanställts för att möjliggöra att fler aktörer ges möjlighet att agera på identifierade utmaningar och bidra till den samhällsförändring vi behöver se. 

I det framtagna materialet redogörs det kortfattat för vilka dialoger som genomfördes, grupperade i olika områden. Samt vad som diskuterades, vilka utmaningar som ses och vad och hur vi bör agera framöver.  

RISE är med! – för ett digitalt säkrare 2025 – Är du? 
Digital säkerhet, motståndskraft och resiliens visade sig vara centrala frågor som det pratats om i flertalet forum och kontexter. Ingen myndighet, inget företag eller annan enskild aktör kan längre ensamt möta de utmaningar som identifierats. För att möta de utmaningar vi sett inom området digital resiliens avser RISE fortsätta sitt arbete med att sprida kunskap, skapa forum för samverkan och bedriva forskning. Detta då den tekniska utvecklingen, hotbilder och tillvägagångssätt snabbt förändras och förfinas. – Ett system är bara så starkt som dess svagaste länk. 

Ta del av materialet via Ett digitalt säkrare 2025 | RISE och visa stolt upp ditt engagemang inför framtiden! 

Dela den här artikeln
Följ:
Projektledare inom Livslångt Lärande på RISE, med en bakgrund inom systemutveckling, lärande och utbildning, och processarbete främst inom den offentliga sektorn. Kristina arbetar med projekt som rör lärande, kompetensförsörjning och kompetensomställning. Hon gör även kartläggningsarbeten, analyser och författar rapporter.
Skriv en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *