Till minne av Stefan Pålsson

Porträttfoto av Stefan Pålsson. Han står på bilden framför Haus des Lehrers (lärarnas hus) i Berlin. Den har en mural runt hela fasaden som heter Unser Leben (our life).
Stefan Pålsson framför Haus des Lehrers (lärarnas hus) i Berlin. Den har en mural runt hela fasaden som heter Unser Leben (our life).

12 september 2022

Nyligen nåddes vi på RISE av beskedet att Stefan Pålsson avlidit i sitt hem i Berlin. Vi var många kollegor som träffade Stefan nyligen under en gemensam konferens och det känns därför oerhört svårt och sorgligt att ta in att Stefan så oväntat har lämnat oss. På RISE är vi många som känner stor sorg i denna stund, och våra tankar går till Stefans nära och kära.

Stefan Pålsson ägnade i olika roller hela sitt yrkesliv åt skolans digitalisering och levde med dessa frågor från det att World Wide Web såg dagens ljus runt 1994 – och fram till idag. Det är svårt att sammanfatta hans gärning för skolan och för förståelsen av skolans digitalisering. Under i princip hela den tid som internet och webben har existerat, har Stefan på olika sätt oförtrutet nedtecknat berättelsen om en utveckling av skolan genom digitalisering. Sannolikt finns det inte någon annan enskild person som likt Stefan över så lång tid bidragit till detta berättande. Det är en framstående gärning som varit betydelsefull för skolans utveckling i Sverige och för alla med engagemang i frågorna. Från lärare och skolledare till forskare, journalister och politiker. I nästan 20 års tid har vi varje vecka kunnat hitta nya tänkvärda och kunskapshöjande texter av vår kollega på nätet. Nu har den rösten tystnat. Men Stefans livsgärning finns fortsatt kvar som en påminnelse om den utveckling han ville bidra till.

Stefans egen historia i fältet sträcker sig tillbaka till början av 1990-talet. Det första jobbet efter studierna vid Lunds Universitet i bland annat statsvetenskap och filosofi, var som IT-assistent vid Pedagogiska Centralen i Malmö. Där utvecklade och genomförde han utbildningar inom IT-området för lärare och skolbibliotekarier, och påbörjade sitt arbete med omvärldsbevakning genom ett redaktörskap. 1996 gick Stefan vidare till Högskolan i Kristianstad där han fram till 1999 arbetade med lärares kompetensutveckling i digitala medier, informationssökning och lärande, och var även med i ett antal större EU-projekt. Som tidigare fortsatte han med omvärldsbevakning. Runt millennieskiftet bar färden vidare till KK-stiftelsen med redaktörs- och skribentarbete och omvärldsbevakning, och, 2003 påbörjade han ett frilansarbete som skribent framför allt genom Omvärldsbloggen hos Skolverket. Omvärldsbloggen kom att bli ett viktigt och levande dokument över skolans digitalisering fram till 2018, då Skolverket valde att avsluta bloggen. Stefan fortsatte sitt arbete i RISE från denna stund, då genom plattformen Spaningen och med ett fortsatt fokus på att teckna berättelsen om skolans digitalisering, i alla dess former och sammanhang. På RISE kom Stefan också att bli en ovärderlig tillgång i många olika projekt. Han stod för det pedagogiska författandet till över 250 utbildningsmoduler i det digitala utbildningsmaterialet Dags att Digitalisera, och var under pandemin redaktör och skribent i det nationella krishanteringsprojektet Skola Hemma, som syftade till att motverka pandemins effekter på den svenska skolan. I projektet Skola Hemma, som tilldelades Guldlänken – eGovernment Awards 2020, skrev Stefan över femtio kunskapshöjande artiklar för verksamma inom skolan, för att underlätta för alla i att hantera en för skolväsendet synnerligen svår tid. Ett år senare, 2021, tilldelades Stefan Pålsson välförtjänt Guldäpplets Jubileumsutmärkelse, för sitt arbete med skolans och på senare år även yrkeslivets kompetensutveckling och digitalisering.

På RISE minns vi Stefan för hans yrkesskicklighet som skribent och redaktör, för hans redlighet, hans oförtrutna vilja att göra gott och att dela kunskap för att göra samhället bättre. Vi kommer att sakna Stefans kamratskap, hans lojalitet och engagemang för att tillsammans kunna åstadkomma mer än vad som är möjligt var och en. Stefan var en mycket omtyckt och respekterad kollega och vän. Hans starka intresse för och kunskap kring kultur var tydligt och det var en ynnest för oss som vistades i hans närhet att ta del av hans tips och upplevelser även utanför jobbet. Hans lågmälda och fina humor var också ett mycket uppskattat och noterat drag. Vi är många som har haft viktiga samtal om lärandets betydelse för samhällets och människans utveckling med Stefan och han kommer saknas av oss alla.

Vi på RISE behöver nu lite tid att fundera över hur vi tar arbetet med Spaningen vidare framöver. Spaningen är viktig för många och Stefan hade absolut velat att den levt vidare. Men det kommer bli svårt att fylla hans skor.

Stefan var engagerad i att dela kunskap under hela sitt yrkesliv och kom att träffa många människor i det svenska utbildningslandskapet. Av denna anledning tror vi att det finns fler än vi som letar en plats att dela sorg och minnen. Eftersom Spaningen har varit Stefans verk under de senaste åren, känns det som en bra plats för dessa tankar. Dela gärna med er om ni önskar i kommentarerna till detta inlägg. Vi kommer att ordna så att Stefans anhöriga får del av alla hälsningar och minnen.

Kollegorna på RISE genom Carl Heath och Lars Lingman

42 kommentarer
 • Jag kommer sakna Stefans stora kunskap och kloka perspektiv som kom tillsammans i hans helt unika texter.

  Men jag kommer mer än så sakna hans värme. För mer än tio år sedan skuggade han mig på jobbet en dag för en text och de samtalen vi hade mellan lektioner bär jag fortfarande med mig. Jag tänker på dem nästan varje vecka.

  • Stefan och jag möttes upp på en rawfood-fika i Malmö någon gång 2009-2011.. Vi bodde nog båda där då. Stefan ville gärna ha mandelmjölk i kaffet. Jag hade då hamnat in i rollen som IKT-Mediepedagog i Trelleborg och sög in kunskap om digitalisering samtidigt som första smartphone sett sitt ljus, sociala medier slog igenom, läsplattor och plattor gjorde entre. Det var mitt första ”riktiga” jobb och få på arbetsplatsen förstod vad jag tänkte och talade om på den tiden. Stefan blev en är förebild och inspiration i sin stora kunskap och erfarenhet, en av de som också såg, förstod och delade mitt brinnande intresse. Jag kände mig ensam i min roll men på Twitter fanns en värld att finna av likasinnade. Vi båda hängde där flitigt, mediet som då fungerade för att bygga upp ett nätverk kring ett intresseområde. Kunskap och tips delades och utbyttes. Jag läste frekvent Stefans insiktsfulla bloggposter och försökte omsätta insikter till praktik. Tack 🙏 för inspirationen och kunskapen Stefan! 🌷@mediepedagog

 • Tack Stefan för all kunskap du förmedlat under alla år. Du har varit ett nav i det virrvarr av idéer och teorier som omgärdar skolan. Vi hördes för ett tag sedan då du hjälpte mig med en jämförelse mellan skolan i Tyskland och Sverige. Och ja, på twitter emellanåt.

  Du lämnar ett tomrum efter dig som blir svårt för någon att fylla.

 • Så sorgligt besked, all medkänsla till släkt och vänner! Stefans texter har hjälpt många av oss i skolan att se det vi tidigare inte sett, så många aspekter av digitalisering som han vände och vred på. Klok, vänlig och skarp. Saknad.

 • Stefan. En sådan oerhört sorglig nyhet. Din gärning för att belysa utvecklingen inom digitalisering i skolsektorn är betydande. Din fantastiska förmåga att fånga och omvandla ord till skrift är enastående. Att du lämnat är en stor förlust för oss som fått den stora förmånen att lära känna dig och för alla som läst och lärt av dina texter. Sist vi talades vid pratade vi om något spännande kulturevenemang du skulle besöka i ditt älskade Berlin. Ett påtagligt tomrum uppstår nu och mina tankar går främst till nära och kära. Vila i frid Stefan♥️

 • Vilken förlust! Efter att under många år följt och läst Stefans spaningar minns jag att jag i fjol blev så glad och hedrad över att just Stefan (”Alltså DEN Stefan Pålsson?!”) kontaktade mig för en intervju inför en artikel han arbetade med. Det blev tyvärr vårt sista samtal. Kommer minnas honom med värme för hans kompetens och den kunskap han spred.

  Håller verkligen med om att ”Det är svårt att sammanfatta hans gärning för skolan och för förståelsen av skolans digitalisering.”🤍

 • Men vilken sorglig nyhet!
  Som undervisningsråd på Skolverket hade jag mycket kontakt med Stefan, som alltid kunde ge perspektiv på det som hände inom digitaliseringen i skolan. Omvärldsbloggen var en kunskapshubb av bästa slag, där man alltid fick en initierad och rik beskrivning av digitaliseringsfrågor – och man kunde alltid höra av sig till Stefan för att fråga om saker. Och så fick man ett trevligt samtal på köpet!

 • En fantastisk människa
  En ödmjuk person
  En iakttagare utan dess like
  En makalös skribent

  Jag blev chockad när jag i fredags nåddes av budet att Stefan gått ur tiden 💔

  Stefan som betytt oerhört mycket för mig person, för utbildning, bildning & digitalisering i vårt land – en tyst hyllning och ett ljus på färden ❤️🕯

 • När Stefan skrev, läste man. Tack för alla dina tänkvärda ord som vi andra fick ta del av.

  • Min tankar går till Stefans närmaste, en oerhörd förlust – en fantastisk människa och skribent har lämnat oss. Stefans visdom, hans djupa förståelse och aldrig sinande lusta att sprida kunskap – helt utan att lyfta fram sin egen person – är något vi alla kan lära av.

   Vila i frid ❤️

 • Jag träffade aldrig Stefan personligen, men under hela min yrkesbana som skolbibliotekarie har hans namn varit en garanti för kloka, tankeväckande betraktelser. Jag har alltid beundrat hans ödmjuka, nyfikna sätt att undersöka nya ämnen och därmed få med oss andra på att vilja lära sig nytt. Tack Stefan för allt du gett oss!

 • Så oerhört sorgligt att få höra det här. Det kommer att bli en stor lucka efter Stefan!

 • Tack för en bra text. Jag har inte bara följt Stefan sedan mitten av nittiotalet, utan även jobbat tillsammans med Stefan på både Skolverket, med KKS och inte minst i alla otaliga EU-projekt. Många fina minnen av och med Stefan och från vårt arbete tillsammans, men det jag kommer att minnas allra mest är den speciella och härliga personlighet som Stefan var. Han lämnade oss alldeles för tidigt och jag är fortfarande skyldig honom en öl, men den får vänta tills vi ses igen.

 • En god frilanskollega som jag mötte under åren jag skrev för DIU. Alltid generös att dela med sig av sitt kunnande och många initierade samtal blev det genom åren, digitalt, i pressrum och på event . På senare år uppskattade jag verkligen hans kulturella tips – och restaurangtips – från Berlin. Stefan följde även min blogg. Mitt varma deltagande i er sorg. /Monica Esborn

 • Kära Stefan!

  De senaste fyra åren har vi bollat artikeluppslag, reflektioner och infallsvinklar om lärande, digitalisering och utveckling var och varannan vecka. Så många är de gånger jag lagt fram en, i eget tycke briljant, artikelidé till Spaningen eller Skola hemma för dig. Och nästan lika många är de gånger du med din omisskännliga trygga skånska och ett skratt replikerat; Jaha! Jasså, det! Ja det skrev jag om redan för …. år sen.

  Och visst hade du skrivit. Nästan ingenting om digitalisering och lärande var nytt under din sol. Ändå levererade du. Varje gång som om allt var nytt igen. Alltid intressant, alltid relevant, alltid i tid. Respekt!

  Tangentbordet var nog ditt bästa verktyg och tillsammans med din osvikliga förmåga att lyssna och minnas gjorde det dig till en av Sveriges absolut vassaste skribenter. Fick du bara ämne, fokus och någon att intervjua så var det hundra procent säkert att det blev just den text som behövdes. Alltid. Det har varit en ynnest att få vara din kollega.

  Kanske var det just din stora förmåga att använda orden som gjorde att jag först blev lite förvånad när jag blev varse din stora kärlek till stumfilm och instrumental musik. Sen tänkte jag att det förmodligen var balansen du hittat. Ordlös avkoppling från dagar i ett ständigt textflöde. Jag fick aldrig riktigt frågat dig om det där, men ett av mina sista minnen av dig är när du med stor glädje pratade om ännu en stumfilmsvisning till livemusik som du såg fram emot. En glädje som kändes. Himla fint också att du hann höra Herbie live. Det kommer jag alltid att avundas dig.

  Din egen film var allt annat än stum och nu har den stannat mitt i en ruta, men jag hoppas och tror att du fortsätter njuta av all den coola, själfulla musik som du älskade.

  Vila gott och svängigt nu <3

  // Kristina

 • Stefan – klok, , klurig, engagerad, kunnig, alltid spännande att bolla med, alltid steget före i tankarna. Jag kommer att sakna dig. Första gången vi möttes tror jag faktiskt var på Pedagogiska Centralen i Malmö på 90-talet och sedan dess har våra vägar korsats många gånger. Tack för alla tankar, reflektioner och texter du delat med dig av för att sprida vidare. En folkbildande insats. Mitt varma deltagande till familjen //Ann

 • Jag träffade Stefan första gången på KK-Stiftelsen någon gång under 2009. Sedan dess var han en konstant i min nät-tillvaro, en trygg klippa att luta sig mot när det gällde ungas digitalisering. Tomrummet efter Stefan kommer vara stort, och växa med tiden.

 • Vad ska nu förgylla min fredag? Spaningen, så klok, så reflektiv, så internationell! Alltid något som fick en att fundera ett varv till.

  Du kommer att vara djupt saknad i skolsverige! Dina spaningar behövdes! Allt för tidigt lämnade du vårt jordeliv. Mina tankar är med de dina.

 • Vad sorgligt. Stefan lämnar ett stort avtryck. Alltid relevant och noga övervägd spaning för skolans digitalisering. Vila i frid.

 • Så tomt det kommer bli Stefan ♥️! Det var ju bara några veckor sedan vi hördes av senast och bollade tankar. Stort tack för alla tankar, artiklar och kloka samtal . Din röst kommer leva kvar i dina artiklar. Din person finns för alltid i mitt hjärta.

 • Jag har följt det Stefan har skrivit under alla mina år på sociala medier. Jag har också haft förmånen att samtala med honom vid flera tillfällen. Jag minns honom som en klok och kunnig person, en som kunde möta andras varierade kunskaper med den respekt som den som vet mer ibland har svårt att bemästra.

  Jag minns honom med värme och kommer att sakna hans spaningar. Hans texter finns kvar och påminner oss om att vi fortsatt kan lära och fundera kring det innehåll han lyfte fram.

  Med värme, Anne-Marie Körling

 • Stefan hade förmågan att lyfta fram det som kanske inte alltid syntes eller fick de stora rubrikerna men dom trots det var viktigt för utvecklingen. Engagerat, nyfiket och kunskapstörstande kanske kan beskriva mina möte med Stefan. Nu behöver vi alla hjälpas åt att spana

 • Stefan var ett av de undantag som bekräftar regeln att man inte ska träffa sina hjältar. Alltid otroligt påläst, ödmjuk och en fantastisk lyssnare. Vi kommer sakna dig Stefan.

 • Omvärldsbloggen var den viktigaste källan till kunskap när jag startade arbeta med digital undervisning, på den tiden det kallades multimedia. Jag läste den dagligen. En av de stora höjdpunkterna i mitt yrkesliv var när Omvärldsbloggen plockade upp och skrev om projekt jag drev, då visste man att man var något spännande på spåren. För Stefan hade ett öga för sådant, utrustad med en renhårig penna. Saklig, neutral och rättvis. Förmågan att formulera komplexa saker på ett enkelt och tydligt sätt har gjort mig skyldig till text-stöld, inte en, men flera gånger. Du kommer vara saknad.

 • Så otroligt tråkigt att höra. Stefan har varit en stor tillgång i skolans digitalisering med sin kunskap! Minns Omvärldsbloggen och den gång jag blev uppringd, intervjun blev ett långt, trevlig och lärorikt samtal kring digitaliseringen i skolan. Stefan var oerhört generös med sin kunskap, stort tack för dina gärningar!
  Med vänlig hälsning, Petter

 • 💔Så oerhört sorgligt och en stor förlust!💔 Tack Stefan för allt du gjort för att sprida kunskap under så många år genom din idoga ständigt pågående omvärldsbevakning och analys. För egen del är jag extra tacksam för allt arbete du gjorde åt oss under mina år på Myndigheten för skolutveckling och Skolverket: Omvärldsbloggen, alla artiklar om skolans digitalisering, Kolla källan och MIK och alla fantastiska texter du skrev om skolbibliotek. För att inte tala om den grannlaga uppgiften jag gav dig att skriva en rapport om skolbibliotekariernas diskussionslista skolbib! Och som du klarade galant! Tack för alla konferenser och resor du följde med på, för alla glada och underfundiga skratt och för dina kloka kommentarer och infall. Du lämnar ett stort tomrum efter sig. Vila i frid. ❤

 • Det är så sorgligt att Stefan har lämnat oss 💔. Jag minns honom med stor värme. Vi var flera på Myndigheten för skolutveckling och Skolverket som hade förmånen samarbeta med Stefan kring frågor om skolans digitalisering. Han var fenomenal när det gällde omvärldsbevakning och drev Omvärldsbloggen mycket framgångsrikt. Otaliga är också de artiklar som han skrev till skolmyndigheterna. Många är de samtal som han och jag hade. Stefan hade inte bara djupa kunskaper. Han hade också mycket värme. Vila i frid Stefan.

 • Så sorgligt. Stefan har betytt mycket med sina kloka artiklar och reportage. Vi är många bibliotekarier, särskilt i skolsammanhang, som lärt oss av Stefan. Instämmer i de många lovord som skrivits här. Minns möten bland annat på Länkskafferiets tid och på mässor. När han var närvarande visste man att man kunde vänta sig träffsäkra och användbara iakttagelser. Minns hans lugn och skärpa med glädje.

 • Stefan Pålsson var en sällsynt person. Han blev en given mottagare av Guldäpplets jubileumsutmärkelse 2021 i den eminenta krets av personer som fick denna utmärkelse vid Guldäpplets 20-årsjubileum förra året. Stefan, ständigt nyfiket närvarande i den digitala skolutvecklingen i Sverige, med enastående utblick över det svenska och internationella digitala utbildningslandskapet – och med en detaljerad inblick i sammanhangen. Det resulterade i de skarpsynta spaningar han oförtröttligt delade med oss andra i och kring svensk skola, från KK-stiftelsen, från Skolverket och de senaste fem åren från RISE. Stefan var en fullständigt unik spanare, samtidigt med en oförglömlig personlig värme. Du kommer att saknas bland oss.

 • Så sorgligt och så mycket för tidigt. Förutom Omvärldsbloggen skrev Stefan åt Digitala skollyftet. Och som han skrev, med en iakttagelseförmåga och med språklig precision som är få förunnat. Jag uppskattade också Facebookuppdateringarna från Berlin.

 • Tomheten efter Stefan och hans blick för vad som var relevant och i tiden, det som kännetecknar god omvärldsbevakning kommer att bli stor i svensk skola. Avsaknaden av Stefans spaningar kommer att påverka i flera led då de ofta delades vidare, samtalades om i fikarum, delades igen, förändrade tankebanor, inspirerade och blev bränsle för många.
  Stefan har betytt så mycket och saknaden är stor.

 • Det är med stor sorg jag tar till mig att Stefan inte finns längre. Jag träffade Stefan genom arbetet med omvärldsrapporten Den femte statsmakten inom framtagandet av en nationell biblioteksstrategi. Stefan var klok, lyhörd och snabb att få tankar på pappret. Det blev många samtal om digitaliseringen i skolan och skolbibliotekens betydelse i den pedagogiska processen. Tack Stefan!

 • Våra vägar har korsats många gånger under vår gemensamma resa via internets intåg i skolans värld. Stefan har alltid varit i fronten med sin nyfikenhet och öppna sinne för hur den nya digitala tekniken kan främja lärandet både hos unga och vuxna. Hans kunskap och analys av möjligheter för ett utökat lärande med digitala verktyg har gett oss som jobbar inom skolans värld en mångsidig omvärldsblick inom hela detta ämnesområde. En omvärldsblick som vi nu kommer att vara utan. Stefan lämnar ett stort tomrum efter sig. Tack, Stefan.

 • Bästa Stefan, vi har jobbat ihop så intensivt i flera större projekt de senaste åren och jag har aldrig mött din like. Vilket ju allt man kan hitta av dig på nätet skvallrar om.
  Jag känner bra skribenter. Jag är omgiven av kunniga inom digitalisering. Jag känner många doers. Och några få andra som redan på 80/90-talet förstod vilket lärande och vilken förändring som skulle krävas av oss alla. Jag vet grymt kompetenta människor som ändå är väldigt ödmjuka. Varma, och med humor. Och jag har massa kompisar med allt annat än mainstream smak kring och djup kunskap om musik.
  Men jag kände nog bara en som hade allt av det. Jag kommer sakna dig.

 • Stefan har i alla år jag jobbat med IKT och lärande varit en strukturerad, välformulerad, uppskattad omvärldsbevakare. Det har varit en stor hjälp i mitt arbete och det kommer bli tomt! Tack Stefan för ditt idoga engagemang genom alla år!

 • Jag blir så ledsen att Stefan lämnat oss. En kunnig, insatt, eftertänksam och generös person, som alltid visste lite mer än andra, låg steget före och alltid delade med sig. I en värld där samtalsklimatet blir allt hårdare och mörkare stod Stefan för en öppen, inbjudande och vänlig kultur. Det ljus som Stefan spred, inte minst på sociala medier, hade behövts nu.

  Anna Ekström

 • Vilken tomhet han lämnar efter sig. Det känns som om han hade koll på alla trender och ofta funderade jag på hur han orkade hålla sig så uppdaterad kring alla trender och händelser inom området. Han imponerade!
  Jag lärde känna honom under slutet av 90-talet i samband med ITiS-satsningen. Vi bjöd in honom till Motala flera gånger som föreläsare och man träffade ofta på honom vid olika evenemang och han hade alltid tid att ta ett snack om vad som var på gång. Jag kommer att sakna honom och hans rapporter!

 • Stefan. ❤️ Vår kollega och vän. Det är så svårt att ta in att du inte längre finns med oss.
  Du som varit konstanten när det gäller kunskapsspridning inom skolans digitalisering längre än någon av oss kan minnas. Urkraften. Du som sett alla trender komma och gå…och komma tillbaka igen. ”Det där skrev jag om på nittiotalet”, skrattade du ofta när något kom på tal. Du var en stor källa till inspiration och tankebränsle för min egen del när jag var lärare och skolutvecklare och jag är så innerligt glad att jag hann berätta för dig hur mycket du betytt. Omvärldsbloggen var en outsinlig kunskapskälla. Liksom du. Ingen kunde som du samla in, värdera, analysera, sammanställa och hålla koll på vad som var på g. Dina skor blir svåra, eller rentav omöjliga, att fylla. Din ruta i Zoom kommer alltid att saknas.
  Jag är så tacksam för vårt samtal i Göteborg häromveckan. Inte visste jag då att det skulle bli vårt sista, men vi skrattade gott och det kommer att bli ett fint minne.
  Du fattas oss, Stefan. Jag hoppas att de har bossanova och stumfilm i himlen.

 • Jag kommer sakna Stefans otroliga ödmjukhet, smittande skratt och inte minst våra samtal om skolutveckling, tysk schlager och Nitzer Ebb. Vila i frid ❤

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *